sobota, 29 czerwca 2019

Kuchnia marokańska: kakaowe baghrir

Składniki na około 16 naleśników:
  • 350 gr drobnej semoliny
  • 150 gr mąki pszennej
  • 700 ml letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 gr świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki oprócz proszku umieścić w misce lub w  blenderze kielichowym i zmiksować na średnich obrotach okoły 3 minuty.  Następnie dodać proszek do pieczenia, ponownie zmiksować, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 25-30 minut.
  2. Patelnię rozgrzać. Nie dodawać żadnego tłuszczu. Wylać porcję ciasta, lekko rozsmarować chochlą na boki. Na powierzchni ciasta powinny utworzyć się pękające pęcherzyki powietrza. Jeśli tak się nie dzieje, dolać odrobinę wody. Smażyć tylko z jednej strony.
Przepis ze strony: smakimaroka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz