wtorek, 25 czerwca 2019

Kuchnia marokańska: Baghrir

Składniki na około 20 średnich sztuk:
  • 300 gr drobnej semoliny
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 450 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie) lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Ze świeżych drożdży i letniej wody tworzę zaczyn.
  2. Do blendera wrzucam mąkę, semolinę, sól, cukier oraz zaczyn; miksuję na niskich obrotach do połączenia składników i do wytworzenia się pęcherzyków na powierzchni wtedy dodaję proszek do pieczenia i raz jeszcze chwilę mieszam w blenderze; odstawiam masę na około 20 minut. Ciasto nie może być zbyt gęste ( wtedy trzeba dodać trochę wody) ani zbyt rzadkie (wtedy trzeba dodać więcej semoliny); musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego ale być odrobinę gęściejsze.
  3. Rozgrzewam suchą patelnię na średnim ogniu i wylewam ciasto. Smażę z jednej strony.
Przepis ze strony: smakimaroka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz