czwartek, 6 czerwca 2019

Drożdżowe bułeczki z czekoladą

Składniki na 5 dużych bułeczek:
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 g masła
  • gorzka czekolada
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam z cukrem w letnim mleku i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
  2. Do miski wkładam mąkę, jajko masło i wyrośnięty zaczyn; wyrabiam ciasto - kiedy się klei dodaję trochę mąki; odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Dzielę ciasto na 5 mniejszych części do środka każdej z nich wkładam dwa kawałki czekolady i formuję bułkę; wykładam na formę wysmarowaną masłem i odstawiam na około 15 minut.
  4. Piekę w temperaturze 190 stopni około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz