piątek, 28 czerwca 2019

Ciasto jogurtowo - truskawkowe

Składniki:
  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok 300 g truskawek
Przygotowanie:
  1. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
  2. Galaretki rozpuszczam w wodzie.
  3. Jogurt, cukier, mascarpone i rozpuszczoną żelatynę mieszam do połączenia składników mikserem; połowę masy wylewam na okrągłą blaszkę i wkładam do lodówki do zastygnięcia.
  4. Na zastygniętą masę wylewam połowę galaretki, wkładam do lodówki i ponownie czekam aż zastygnie.
  5. Na koniec wylewam pozostałą białą masę i wkładam do lodówki.
  6. Na górę kładę truskawki i wylewam pozostałą galaretkę. 

1 komentarz: