niedziela, 23 czerwca 2019

Pizza z owocami

Składniki na blachę o formacie ok 28x28cm:
  • 20 g drożdży
  • 300 g mąki
  • 150 ml wody 
  • 4 łyżki masła 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • wybrane owoce
  • czekoladowa posypka 
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  2. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. 
  3. Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy na format pasujący do blachy. 
  4. Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18 minut 
  5. Kremówkę ubijam i smaruję nią pizzę kiedy ostygnie, na wierzch kładę owoce oraz posypkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz