wtorek, 25 czerwca 2019

Krem z pieczarek


Oto jeden z moich ulubionych kremów. Jest szybki w wykonaniu i znakomicie smakuje. 

Składniki:
  • ok 600 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ziemniak 
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała marchewka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • ok 5 łyżek śmietany kremówki 30 %
  • ok 4 łyżek masła
Przygotowanie:
  1. Pieczarki myję i razem z cebulę kroję w paski i podsmażam w garnku na maśle; gdy są już zarumienione zalewam je bulionem.
  2. Do bulionu wrzucam pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i gotuję aż będą miękkie.
  3. Zupę przekładam do blendera i miksuję na krem. 
  4. Na koniec dodaję kremówkę oraz sól i pieprz. Aby krem się nie zważył do kremówki dodaję odrobinę ciepłej zupy, mieszam a następnie wlewam do garnka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz