sobota, 1 czerwca 2019

Ciasto trójniak czekoladowo - miętowo - kakaowe

Składniki na keksówkę o wymiarach 12x23 cm:
na biszkopt czekoladowy:

  • 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej 
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajek, osobno białka i żółtka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • na masę:
    • 600 ml śmietany kremówki
    • ok 5 łyżeczek cukru pudru ( może być więcej/mniej w zależności od tego jak słodka ma być masa)
    • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki żelatyny
    Przygotowanie:
    1. Biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
    2. Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, do gładkości. 
    3. Wbijać do masła żółtka i cukier, cały czas miksując. 
    4. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. 
    5. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej masy.
    6. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy. Piec w temperaturze 170ºC około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
    7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i ostudzić.
    8. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz żelatynę
    9. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać ekstrakt miętowy a do drugiej kakao
    10. Na biszkopt czekoladowy wylać białą warstwę z miętą i włożyć do lodówki na około 15 minut po tym czasie zaczyna już tęgnąć i można na nią wyłożyć drugą warstwę z kakao.

            3 komentarze: