sobota, 22 czerwca 2019

Tort Szwardzwaldzki

Składniki: 
na ciasto (wszystkie w temperaturze pokojowej) 
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej 
  • 150 g masła 
  • 150 g drobnego cukru do wypieków 
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
syrop do nasączenia blatów biszkoptowych
  • 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki) 
  • 75 ml likieru wiśniowego (ewentualnie wódki)
masa wiśniowa:
  • 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki) 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 50 ml likieru wiśniowego 
  • 700 g wiśni świeżych, świeżych lub odmrożonych (po odsączeniu wody) lub wiśni z kompotu, syropu, itp. 
    Ponadto:
  • 750 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej, na przełożenie i ozdobienie 
  • 4 łyżki cukru pudru 

    Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem
  2. Masło rozpuszczam z czekoladą. Następnie powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując.
  3. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników (nie miksować).
  4. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej masy.
  5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.
  6. Wszystkie składniki z masy wiśniowej (oprócz wiśni) umieścić w garnuszku i dobrze wymieszać. Podgrzewać (cały czas mieszając) i ugotować kisiel. Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystudzenia.
  7. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  8. Pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć (ostatnie 50 ml).
  9. Tort z boków pokryć śmietaną i udekorować. Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz