czwartek, 2 września 2021

Pizza na kruchym cieście


Przepis na ciasto pochodzi z książki: Włoska wyprawa Jamiego. Chociaż Jamie Oliver nie należy do moich ulubionych kucharzy to jednak po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii postanowiłam wypróbować przepis. Faktycznie ciasto jest pyszne i kruche, a to dzięki zawartości semoliny. Niestety semoliny nie można zastąpić w tym przepisie innym składnikiem. Choć często mówi się, że semolina to to samo co kasza manna to jednak nie jest to prawda. Kasza manna uzyskiwana jest ze zwykłej pszenicy natomiast semolina z twardej pszenicy durum. 
Ja swoją semolinę przywiozłam z Londynu gdzie dostępna jest w każdym sklepie. W Polsce jest z tym trudniej - w stacjonarnych sklepach rzadko można ją dostać, natomiast bez problemu zakupimy ją przez internet. Jeśli macie do niej dostęp to polecam wypróbować ten przepis.

Składniki na dwie okrągłe pizze (na 4 osoby):
na ciasto:
  • 400 g mąki chlebowej 
  • 100 g drobnej semoliny 
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 1/2 płaskiej łyżki drobnoziarnistej soli morskiej 
  • 1/2 łyżki cukru pudru 
  • 325 ml ciepłej wody 
Przygotowanie:
  1. Do letniej wody dodaję drożdże i cukier i odstawiam na 5 minut.
  2. Do miski wsypuję mąki z solą i dodaję wodę z drożdżami. Wyrabiam przez około 10 minut ze składników ciasto, które powinno być miękkie i sprężyste. Odstawiam ciasto na około 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuję, a następnie kładę sos oraz dodatki.
  4. Piekę w nagrzanym do 230 stopni piekarniku około 10-15 minut (blacha na najniższym poziomie piekarnika)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz