sobota, 18 września 2021

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kurkami


Moje kulinarne odkrycie, które wszystkim zasmakowało. Dzięki dodaniu kajzerki farsz jest niesamowicie miękki i delikatny. Kurek w farszu jest naprawdę dużo dzięki czemu są dobrze wyczuwalne. Z pewnością jeszcze w tym roku zrobię to danie jeszcze raz. 

Składniki na 4 większe papryki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała kajzerka
  • 200 g kurek
  • sól 
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Kajzerkę namaczam w wodzie i odciskam; ząbek czosnku przeciskam przez praskę. 
  2. Cebulkę kroję na drobną kostkę i podsmażam na maśle. 
  3. Do mięsa mielonego dodaję podsmażone grzyby, jajko, kajzerkę oraz przyprawy i wszystko mieszam.
  4. Z papryki usuwam gniazda nasienne i gotuję około 15 minut we wrzącej wodzie aż będą miękkie (lub w piekarniku).
  5. Papryki faszeruję i piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz