poniedziałek, 6 września 2021

Pieczony sernik z musem śliwkowym

Pyszny sernik na kakaowym cieście z wyraznie wyczuwalnym musem śliwkowym. Ciasto znakomite na podwieczorek do kawy lub kubka gorącej czekolady. 

Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:

  • 160 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła

na mus śliwkowy:

  • 430 g śliwek (masa bez pestek)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru
masa serowa:
  • 500 g mielonego sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 3 jajka
Przygotowanie:
  1. Herbatniki wkładam do robota kuchennego i miksuję na jednolitą masę, masło rozpuszczam i dodaję do herbatników; masą wykładam blachę. Podpiekam w temperaturze 170 stopni około 15 minut. 
  2. Do garnka wrzucam śliwki, dodaję 3 łyżki wody, cukier oraz cynamon. Kiedy śliwki są miękkie i zaczynają rozpadać się blenduję je na jednolitą masę. Kiedy mus ostygnie dodaję budyń (proszek) i dokładnie mieszam. 
  3. Ser miksuję z cukrem, dodaję mąkę oraz kremówkę. Następnie dodaję pojedynczo jajka i miksuję na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników.  
  4. Na podpieczony spód wykładam 3 łyżki masy sernikowej i 3 łyżki musu śliwkowego i ponownie masę sernikową. Postępuję tak do zużycia obu mas. 
  5. Piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku 75 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz