wtorek, 14 września 2021

Muffinki z dynią


Dynia nigdy u mnie w domu nie była popularna. Postanowiłam to zmienić i zacząć używać jej w kuchni. Dzisiaj muffinki, które okazały się naprawdę smaczne. Mocno czekoladowe i wilgotne. Nadadzą się znakomicie na podwieczorek jak i na drugie śniadanie do pracy. Następnym razem dodam do nich jeszcze kawałki gorzkiej czekolady.

Składniki na 10 muffinek:

  • 200 g mąki
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g kakao
  • 1 jako
  • 140 ml maślanki
  • 30 ml oleju
  • 120 ml puree z dyni
Przygotowanie:
  1. Do jednej miski dodaję składniki suche (mąkę, cukier, sodę, proszek, kakao), a do drugiej mokre (maślankę, olej, jajko), które są w temperaturze pokojowej.
  2. Składniki mokre dodaję do suchych, na końcu dodaję puree z dyni i wszystko mieszam.
  3. Masę przekładam do foremek i piekę około 20 minut do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz