sobota, 4 września 2021

Ciasto czekoladowe z burakami

Rewelacyjne, a do tego bardzo wilgotne ciasto. Buraki nie są w nim wyczuwalne, dzięki czemu można je dać dzieciom przemycając trochę witamin. Ostatnio zamiast gorzkiej czekolady dodałam mleczną, ciasto było tak samo smaczne ale słodsze. 

Składniki na formę o wymiarach 

  • 180 g mąki 
  • 3 jajka
  • 30 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecałe 3/4 szklanki oleju
  • 200 g ugotowanych buraków
Przygotowanie:
  1. Buraki trę na tarce o drobnych lub średnich oczkach, dodaję do nich jajka oraz olej.
  2. Do drugiej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz drobno posiekaną czekoladę, wszystko mieszam i dodaję masę z buraków. Mieszam do połączenia składników. 
  3. Wykładam do formy wyłożonej papierem i piekę około 45 min (do suchego patyczka) w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz