środa, 8 września 2021

Risotto z kurkami i parmezanem


Kremowe risotto z parmezanem i grzybami - zrobiłam pierwszy raz i z pewnością nie ostatni. Jedyny minus jest taki, że robi się je zdecydowanie dłużej w porównaniu ze zwykłym ryżem z grzybami. Jednak warto poświęcić trochę czasu bo smakuje naprawdę rewelacyjnie. 

składniki na 2 średnie porcje:

  • 200g ryżu do risotto (1 szklanka)
  • 200 g kurek
  • 50 g parmezanu
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • kilka listków bazylii
Przygotowanie:
  1. Cebulkę kroję w kostkę i razem z kurkami podsmażam na maśle.
  2. Do grzybów dodaję ryż i mieszam, następnie stopniowo dodaję bulion (kolejną porcję bulionu dodaję kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję), od czasu do czasu mieszając. Gotuję tak długo póki ryż nie będzie miękki (około 30 minut). 
  3. Dodaję starty parmezan oraz przyprawy i wszystko mieszam. Posypuję bazylią.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz