sobota, 18 września 2021

Pasta kanapkowa z bakłażana i papryki

Smaczna pasta do kanapek bez ulepszaczy. W zależności od tego jaką chcemy otrzymać konsystencję możemy dodać mniej lub więcej wody. Do pasty można dodać także zioła np. bazylię lub szczypiorek.

Składniki:

  • 1 większy bakłażan
  • 1 mała papryka 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

  1. Z bakłażana usuwam skórkę i kroję na mniejsze kawałki podsmażam na oleju, a następnie dodaję około 1/3 szklanki wody i mieszam, aby nie przypalić warzyw.
  2. Do bakłażana dodaję paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki i przyprawy. Kiedy warzywa są miękkie blenduję na jednolitą masę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz