czwartek, 2 września 2021

Sernik ajerkoniakowy

Oto sernik który po prostu uwielbiam. Pokochają go także osoby, które uwielbiają wypieki z alkoholem. Alkohol jest wyraznie wyczuwalny. Dodatkowo dodałam go trochę na górę i posypałam czekoladową posypką. W smaku jest niezwykle delikatny, a jego wierzch nie pęka.  

Składniki na formę o średnicy 19 cm:

  • 500 g sera mielonego
  • 3 jajka
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • biszkopty do wyłożenia
Przygotowanie:
  1. Ser ubijam z cukrem, dodaję śmietanę i budyń, a potem stopniowo dodaję jajka. Miksuję na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. 
  2. Formę wykładam biszkoptami. Wylewam masę, która jest dosyć rzadka.
  3. Piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz