piątek, 17 września 2021

Zapiekanka z mozarellą i pomidorami


Wykonanie zapiekanki jest banalnie proste i aż dziwię się, że wcześniej jej nie zrobiłam. Pewnie będę ją robić częściej gdyż znakomicie smakuje na śniadanie.  

Składniki na dwie połówki o długości około 15 cm:
  • 1 mini bagietka
  • 1 mozarella w kawałku
  • 1 większy pomidor
  • około 4 łyżek oliwy z oliwek
  • odrobina octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • kilka listków bazylii
Przygotowanie:
  1. Bagietkę przecinam na pół (można ją lekko skropić wodą - wtedy będzie bardziej chrupiąca), środek skrapiam oliwą z oliwek, na wierzch naprzemiennie układam plaster sera i pomidora; posypuję solą.
  2. Zapiekam w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 10 minut, aż ser się rozpuści.
  3. Polewam odrobiną octu balsamicznego i kładę listki bazyli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz