niedziela, 19 września 2021

Kostka szpinakowa z kremem cytrynowym


Bardzo smaczne, lekko kwaskowe ciasto dzięki kremowi cytrynowemu, którego głównym składnikiem jest lemon curd. Przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne, ale warto je rozłożyć na dwa dni: jednego dnia można upiec ciasto szpinakowe, a drugiego wykonać resztę. 

Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:

ciasto szpinakowe:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

warstwa cytrynowa:

  • 2 cytryny
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody

dodatkowo:

  • 1 galaretka borówkowa
  • biszkopty z pomarańczową galaretką 
Przygotowanie:
  1. Ciasto szpinakowe: jajka ubijam z cukrem; olej miksuję ze szpinakiem i dodaję do masy jajecznej; do powstałej masy dodaję mąkę z proszkiem i sodą; wszystko dokładnie mieszam i wylewam do formy piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  2. Warstwa cytrynowa: do miski wkładam wyciśnięty sok z cytryny cukier i masło i mieszam na parze, następnie stopniowo dodaję jajko i żółtko i cały czas mieszam aż masa zgęstnieje. Masę można ostatecznie przygotować w garnku na wolnym ogniu ale trzeba uważać aby się nie przypaliła i nie zważyła. Należy ją również intensywnie mieszać gdyż inaczej w kremie może zacząć ścinać się jajko. Do masy dodaję ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody. 
  3. Masę cytrynową wylewam na ciasto szpinakowe i wkładam do lodówki.
  4. Na masę cytrynową wykładam biszkopty i zalewam tężejącą galaretką borówkową rozpuszczoną w dwóch niepełnych szklankach wody. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz