wtorek, 7 września 2021

Tarlaterki z kurkami

Odkąd zrobiłam niedawno swoją pierwszą wytrawną tartę zaczęłam je robić częściej. Tym razem padło na tarlaterki z kurkami, które okazały się wyśmienite i z pewnością będę je robić w sezonie grzybowym.

Składniki na 4 tarlaterki: 

ciasto:

  • 160 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 małe jajko
  • sól
farsz:
  • 3 jajka
  • 30 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 50 g średnich kurek
  • 1 mała cebulka
  • sól 
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Z mąki, masła, jajka, soli wyrabiam ciasto, które rozwałkowuje i wkładam do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek i podpiekam 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
  2. Drobno posiekaną cebulę i kurki podsmażam na maśle. 
  3. Jajka wbijam do miski, dodaję podsmażone grzyby z cebulką, kremówkę oraz parmezan, wszystko mieszam i wylewam na podpieczone ciasto. Piekę w piekarniku około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz