środa, 21 sierpnia 2019

Babeczki szpinakowo - bananowe



Na pomysł zrobienia babeczek szpinakowo - bananowych wpadłam przypadkiem. Miksowałam córce szpinak z bananem (obie lubimy to połączenie) i pomyślałam, że choć często robię ciasto szpinakowe,  jak i bananowe to jednak nigdy nie połączyłam tych dwóch smaków w jednym wypieku. Pomysł trzeba było wdrożyć w życie i powstały przepyszne babeczki, które wszystkich zaskoczyły smakiem. 

Składniki na około 20 babeczek ( w zależności od wielkości foremki):
na ciasto bananowe:
  • 2 średnie banany ( zmiażdżone)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • połowa szklanki oleju
na ciasto szpinakowe
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 150 g świeżego szpinaku lub 225 g mrożonego
Przygotowanie:
  1. Ciasto bananowe: Cukier ubijam z jajkami na puszystą masę.
  2. Dodaję do utartych jajek pozostałe składniki i mieszam na jednolita masę która jest dosyć gęsta; masę dzielę na dwie części: do jednej dodaję cynamon a do drugiej kakao
  3. Ciasto szpinakowe: Świeży szpinak myję i bardzo dobrze osączam, miksuję w blenderze razem z olejem. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go rozmrozić i mocno odcisnąć z nadmiaru wody. 
  4. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą.
  5. Jajka ubijam z cukrem mikserem na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Następnie dodaję szpinak i mieszam. Wsypuję mąkę i jeszcze raz mieszam.
  6. Do foremek silikonowych wykładam naprzemiennie po łyżce ciasta szpinakowego, bananowego z kakao i bananowego z cynamonem.
  7. Piekarnik nastawiam na 170 termoobieg. Babeczki piekę około 25 min do suchego patyczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz