poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Placuszki na kefirze z truskawkami


Składniki na około 25 sztuk:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 średnie jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki kefiru
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • około 250 g truskawek 
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Truskawki myję i kroję w plasterki.
  2. Pozostałe składniki wrzucam do blendera i miksuję na jednolitą masę.
  3. Na patelni ( ja używam małych patelek dzięki czemu placuszki wychodzą równe) rozgrzewam olej i wylewam około 2 -3 łyżek masy w zależnosci od tego jak grube placuszki chcę. Ja wolę cienkie dlatego 2 łyżki mi wystarczają. Na górę kładę plasterki truskawek. Smażę z obu stron na średnim ogniu.  
  4. Podaję z cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz