środa, 28 sierpnia 2019

Muffinki z malinami i migdałami

Składniki na 10 sztuk:
  • 2 szklanki* mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • szklanka malin
  • 30 g migdałów ( ja użyłam płatków)
*szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

Przygotowanie:
  1. Składniki suche: mąkę, cukier, proszek wkładam do jednej miski i mieszam
  2. Składniki mokre: olej, mleko, jajko wkładam do drugiej miski i mieszam a następnie dodaję do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie mieszam.
  3. Maliny i migdały dodaję do masy i delikatnie mieszam.
  4. Kładę ciasto do foremek silikonowych. Muffinki w trakcie pieczenia urosną więc nie wypełniam ich po sam brzeg.
  5. Piekę 20 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz