środa, 28 sierpnia 2019

Kakaowe placuszki z dziurkami


Składniki na około 30 sztuk:
na placuszki:
  • 250 g semoliny 
  • 50 g kakao
  • 7 g drożdży w proszku
  • 450 ml letniej wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki mieszam w blenderze i odstawiam na około 15 minut. Po tym czasie powinny pojawić się na powierzchni pęcherzyki - to znak, że drożdże pracują. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż na naleśniki. Jeśli jest za bardzo gęste należy dodać odrobinę ciepłej wody. 
  2. Placuszki smażę na suchej i rozgrzanej patelni na średnim ogniu ( ja mam kuchenkę elektryczną z pokrętłami 0-9; placuszki smażę na numerze 7 ) z jednej strony.  Na patelnię wylewam cienką warstwę ciasta ( jak na naleśniki) i od razu na cieście powinny pojawić się dziurki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz