piątek, 30 sierpnia 2019

Chrupiące kulki z kurczaka w sosie słodko kwaśnym



Składniki:
na sos:
  • 50 g ketchupu
  • 50 g cukru
  • 35 ml octu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 85 ml wody
na kurczaka:
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki ( u mnie szklanka ma 250 ml)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  woda
dodatkowo:
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na sos wkładam do garnuszka i gotuję na mały ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć.
  2. Filety kroję na mniejsze kawałki.
  3. Do miski wkładam wino ryżowe, przyprawy, olej, mąkę, proszek do pieczenia i stopniowo wodę. Dodaję jej tyle aby składniki się połączyły i masa była gęsta. Następnie  wkładam kawałki kurczaka i dokładnie mieszam je z masą tak aby kurczak był cały pokryty. 
  4. Do wysokiego garnka wlewam olej do wysokości około 6 cm. Kiedy olej jest rozgrzany wrzucam partiami kawałki kurczaka. Smażę w głębokim oleju aż będą rumiane i wyciągam je na talerz łyżką cedzakową. Zostawiam je na dwie minuty a następnie raz jeszcze wrzucam do tego samego garnka na rozgrzany olej dzięki czemu kuleczki będą jeszcze bardziej chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz