sobota, 10 sierpnia 2019

Drożdżówki z masą marcepanową i orzechami włoskimi


Składniki na około 10 średnich drożdżóweczek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 35 g masła
  • 250-270 g mąki
na nadzienie:
  • ok 150 g masy marcepanowej
  • 50 g orzechów włoskich pokruszonych
  • 3 łyżki masła
dodatkowo:
  • białko do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję trochę więcej mąki; odstawiam do wyrośnięcia na 1 h.
  3. Masę marcepanową ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję pokruszone orzechy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam.
  4. Ciasto rozwałkowuję na 5 prostokątów. Na każdy prostokąt nakładam nadzienie i zwijam dłuższym bokiem do środka w roladkę. Następnie każdą zwiniętą roladkę przecinam wzdłuż dłuższego boku tak, że są dwie długie roladki. Chwytam za dwa końce i łączę ze sobą w połowie tak jakby miała powstać litera Y.
  5. Odkładam drożdżóweczki do ponownego wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
  6. Po wyrośnięciu smaruję drożdżówki roztrzepanym białkiem.
  7. Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz