środa, 21 sierpnia 2019

Kotleciki ziemniaczano-serowe w chrupiącej drożdżowej panierce


Przepyszne kotleciki w chrupiącej panierce. Mogą być spożywane jako danie główne lub jako dodatek do potraw. Znakomicie smakują z sosem czosnkowym i zaraz po usmażeniu.

Składniki na 17 kotlecików o średnicy 6 cm:
na ziemniaki:
  • 600 g ugotowanych ziemniaków 
  • 100 g startego żółtego sera 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli 
na panierkę:
  • 2 paczki suszonych drożdży czyli łącznie 14 g 
  • 9 łyżek mąki 
  • 280 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka papryki 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 1/4 łyżeczki soli 
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję ser i przyprawy; wszystko mieszam. 
  2. Formuję kotleciki o średnicy 6 cm ( można i większe - wtedy wyjdzie ich oczywiście mniej). Może się okazać, że kotleciki nie chcą się uformować- wszystko bowiem zależy od rodzaju ziemniaków. Niektóre mają w sumie dużo wody i podczas formowania mogą się rozchodzić wtedy najlepiej dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Kotleciki odstawiam na około 40 minut do lodówki.
  3. W międzyczasie do miski wrzucam wszystkie składniki na panierkę i dokładnie za pomocą trzepaczki mieszam masę aby nie było żadnych grudek. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Tutaj kolejna uwaga - masa musi być gęsta inaczej nie przyklei się do kotlecików i podczas smażenia może odejść. To jaka jest masa zależy też od mąki. Jeśli widzimy, że jest rzadka musimy dodać odrobinę więcej mąki. 
  4. Kotleciki zanurzam dokładnie w masie i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju ( olej powinien sięgać do wysokości około 5 mm inaczej kotleciki mogą się spalić)   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz