środa, 7 sierpnia 2019

Racuchy drożdżowe z truskawkami

Składniki na ok. 20 racuchów:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 300 g truskawek
  • cukier puder do posypania ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli, jajko, które było w temperaturze pokojowej resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie masa powinna mieć bąbelki na powierzchni. To znak, że drożdże pracują a konsystencja powinna być gęstsza niż na ciasto naleśnikowe.
  3. Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję na kawałki i dodaję do ciasta.
  4. Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać. 
  5. Kiedy olej jest już rozgrzany wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego. Za każdym razem po usmażeniu porcji racuchów dodaję odrobinę oleju.
  6. Posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz