wtorek, 6 sierpnia 2019

Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką

Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 25cm:
na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 schłodzonych żółtek
  • szczypta soli

na budyniową piankę:
  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • niecała szklanka cukru
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
  • 2 szklanki jeżyn
  • cukier puder do posypania
szklanka ma pojemność 250 ml

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek, cukier, masło oraz żółtka i wyrabiam z nich ciasto, które dzielę na dwie części. Obie owijam folią i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut.
  2. Wyciągam jedną część ciasta zamrażalnika i ścieram na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można również kawałek po kawałku przyklejać ciasto do papieru na blaszce tak aby ciasto pokryło całe dno. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 15 minut.
  3. W międzyczasie ubijam pianę z białek na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier oraz budyń. Następnie wolnym strumieniem wlewam olej. Masę wylewam na podpieczony spód. Na masę kładę jeżyny a następnie ścieram drugą część ciasta tak aby przykryła jeżyny.
  4. Piekę dalsze 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Kiedy ostygnie posypuję cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz