poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami


Zostało w lodówce opakowanie mięsa mielonego. Chciałam zrobić coś szybkiego, smacznego i innego niż klopsy. Padło na pieczeń z mięsa mielonego, której nigdy wcześniej nie robiłam, a która okazała się moim nowym odkryciem. Robi się ją bardzo szybko. Praktycznie to robi się sama bo po wymieszaniu składników wkłada się ją do formy a następnie do piekarnika i na tym nasza praca się kończy. Smakuje znakomicie na ciepło jak i na zimno.

Składniki na foremkę o wymiarach 21 x 10 cm:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • garść zielonego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 przeciśnięty przez praskę czosnek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • ok 1 łyżeczki soli 
  • pieprz
  • masło/olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Grzyby i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle. 
  2. Do miski wkładam mięso, drobno pokrojony szczypiorek, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy i podsmażone grzyby z cebulką. Wszystko dokładnie mieszam - mi najłatwiej było połączyć składniki ręką i przekładam do wyłożonej papierem formy.
  3. Piekę 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. 
  4. Pieczeń jest smaczna zarówno na ciepło podana z sosem jak i na zimno np. z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz