niedziela, 18 sierpnia 2019

Mini kotleciki z kaszy quinoa z serem


Składniki:
  • 150 g quinoa
  • 1 mała cebulka
  • 150 g pieczarek 
  • garść zielonego szczypiorku
  • 1/2 szklanki sera żółtego
  • 1 jajko
  • ok 3 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 450 ml bulionu warzywnego ewentualnie wody
Przygotowanie:
  1. Quinoa dokładnie płuczę i odsączam. Zalewam bulionem, gotuję 15 minut pod przykryciem a następnie kolejne 10 minut aby spęczniała. 
  2. Cebulę i pieczarki kroję w kostkę i podsmażam na patelni; szczypiorek drobno siekam. Wszystko dodaję do ugotowanej kaszy, dodaję jajko, ser, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszam. 
  3. Formuję kotleciki, jeśli kleją się do rąk dodaję odrobinę więcej bułki tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz