piątek, 16 sierpnia 2019

Papryki faszerowane kaszą quinoa i pieczarkami

Składniki na 2 papryki:
  • 2 papryki
  • 60 g quinoa
  • 1 mała cebulka
  • 100 g pieczarek 
  • garść zielonego szczypiorku
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • 180 ml bulionu warzywnego ewentualnie wody
Przygotowanie:
  1. Papryki myję kroję na pół i usuwam gniazda nasienne. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut aby zmiękły.
  2. Quinoa dokładnie płuczę i odsączam. Zalewam bulionem, gotuję 15 minut pod przykryciem a następnie kolejne 10 minut aby spęczniała. 
  3. Cebulę i pieczarki kroję w kostkę i podsmażam na patelni; szczypiorek drobno siekam. Wszystko dodaję do ugotowanej kaszy, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam.
  4. Faszeruję papryki, wierzch posypuję żółtym serem i wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz